Zupa grzybowa z pyrkami

  • on 20 kwietnia 2021

Zupa grzybowa z pyrkami

Składniki

2 l wody

1 marchew

1 pietruszka

1 mały seler

biała część pora

20 g suszonych grzybów

poł kg ziemniaków

2 liście laurowe

kilka ziaren ziela angielskiego

kilka ziaren czarnego pieprzu

1 łyżka masła

1 łyżka mąki

1 mała cebula

lubczyk

sól

pieprz

Zupa grzybowa z pyrkami

Przygotowanie

Grzyby namoczyłem kilka godzin wcześniej. Odcedziłem, dodałem do pietruszki, marchwi, selera i pora. Zalałem wodą, dodałem ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liść laurowy. Doprowadziłem do wrzenia, gotowałem do miękkości, odcedziłem. Warzywa i przyprawy zachowałem. Do wywaru z warzyw dodałem pokrojone w kostkę ziemniaki, gotowałem do ich miękkości, odcedziłem. Usunąłem przyprawy.

Grzyby i warzywa drobno posiekałem. Wrzuciłem do wywaru. Z masła, drobno posiekanej cebuli i mąki zrobiłem zasmażkę, dodałem do zupy, zagotowałem, doprawiłem do smaku solą, pieprzem i lubczykiem. Podałem z chlebowymi grzankami.

Przepis znajduje się w kategorii :
Zupy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..