Zupa pomidorowa z mleczkiem kokosowym

  • on 20 kwietnia 2021

Zupa pomidorowa z mleczkiem kokosowym

Składniki

2 jabłka

2 cebule

2 łyżki masła klarowanego

2 ząbki czosnku

1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego

1 litr dobrego soku pomidorowego

Mleczko kokosowe 1 puszka ok. 250ml

Sól morska do smaku

Pieprz czarny do smaku

ulubione zioła (ewentualnie)

dodatkowo:

ugotowany makaron lub ryż do podania z zupą

posiekane zioła do posypania zupy

Zupa pomidorowa z mleczkiem kokosowym

Przygotowanie

Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy posiekaną cebulę, oprószamy solą – smażymy, aż cebula zmięknie.

Do podduszonej cebuli dodajemy posiekany czosnek oraz umyte, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone na mniejsze kawałki jabłka (nie musimy obierać), sok – wszystko razem mieszamy, przykrywamy i na niewielkim ogniu dusimy, aż jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać.

W garnku zagotowujemy bulion jarzynowy lub drobiowy.

Zawartość patelni dokładnie blendujemy – dodajemy do gotującego się bulionu.

Do zupy dodajemy mleczko kokosowe, mieszamy i chwilkę gotujemy – doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Możemy również przyprawić chilli lub pieprzem cayenne – zupa będzie wtedy mega rozgrzewająca.
Zupę podajemy z makaronem lub ryżem. Świetne będą również grzanki lub ser mozzarella porwany na kawałki. Całość posypujemy posiekaną zieleniną : koperkiem, pietruszką lub bazylią.
Smacznego 🙂

Przepis znajduje się w kategorii :
Zupy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..