Grube schabowe cioci Ireny

  • on 21 kwietnia 2021

Grube schabowe cioci Ireny

Składniki

schab 1,75 kg to na 15 kotletów

sól i pieprz

do panierowania:

mąka pszenna

Jajo kurze 4 szt

Bułka tarta

Smalec 0,5 kg

Grube schabowe cioci Ireny

Przygotowanie

Schab pokroiłam na grube plastry- około 1,5- 2 cm.

Rozbiłam je lekko z obu stron- tak aby miały około 1 cm grubości- użyłam folii spożywczej aby nie pochlapać wszystkiego. Przesypałam je solą i pieprzem i opanierowałam.
Najpierw w mące, potem w rozkłóconych jajach i bułce tartej.
Na patelni rozpuściłam kostkę smalcu i na dosyć dużym ogniu smażyłam kotlety partiami do zrumienienia- dosłownie po parę minut.
Smalec dołożyłam jak poziom tłuszczu był zbyt niski.

Smacznego 🙂

Przepis znajduje się w kategorii :
Dania główne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..