Kompot agrestowy z miętą i cytryną

  • on 21 kwietnia 2021

Kompot agrestowy z miętą i cytryną

Składniki

1

2 kg agrestu

1 cytryna

3-4 gałązki świeżej mięty

2 l wody

stewia (słodzik) do smaku

Kompot agrestowy z miętą i cytryną

Przygotowanie

15 min • Porcja 100 kcal • Koszt porcji ok. 0,50 zł • Przepis na 6 porcji

Agrest przebieram i myję. Cytrynę myję i kroję w plasterki. Agrest, cytrynę i gałązki mięty umieszczam w dużym garnku i zalewam 2 litrami wody.

Gotuję około 15 minut. Pod koniec gotowania dodaję stewię. Ilość trzeba dopasować do naszego gustu.

Odcedzam owoce. Chłodzę napój. Podaję z lodem.

Kompot można oczywiście dosłodzić cukrem, choć słodzony stewią jest bardziej dietetyczny niż tradycyjny.

Sandra Siebert z Lubonia.Źródło: Kobieta i życie

Przepis znajduje się w kategorii :
Napoje

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..