Kremowa zupa pomidorowa

  • on 21 kwietnia 2021

Kremowa zupa pomidorowa

Składniki

1/2 filiżanki ziaren sezamu – uprażonych na suchej patelni

1 cebula

1 łyżeczka brązowego cukru

1 łyżka posiekanego imbiru

1 łyżka słodkiej, mielonej papryki

2 ząbki czosnku

2 jabłka

700g dojrzałych pomidorów

ok. 1,7 litra bulionu z kurczaka lub warzywnego

ok. 2 łyżki oliwy z oliwek

świeże zioła do posypania i dekoracji

sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

1 łyżeczka ziół dalmatyńskich

dodatkowo:

ugotowany ryż, soczewica lub makaron do podania wraz z zupą

gęsta śmietana

Kremowa zupa pomidorowa

Przygotowanie

W garnku rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy posiekaną cebulę, posypujemy brązowym cukrem, chwilę zasmażamy. Gdy zmięknie, dodajemy rozgniecione płaską stroną noża ząbki czosnku, imbir, paprykę w proszku, mieszamy i smażymy, aż przyprawy oddadzą swój aromat – około 30s.

Do garnka wrzucamy umyte, obrane, pokrojone na kawałki i pozbawione gniazd nasiennych jabłka,ziarna sezamu, pokrojone na kawałki pomidory, zioła dalmatyńskie krótko zasmażamy, w razie potrzeby podlewamy niewielką ilością bulionu – dusimy wszystko pod przykryciem około 15 minut.

Zupę miksujemy blenderem , dolewamy pozostały, gorący bulion i doprawiamy do smaku. Zagotowujemy i gotowe.
Aby zupa była naprawdę aksamitna i delikatna, należy ją przecedzić przez perlonowe sito.
Zupę podajemy z ugotowanym ryżem lub makaronem, na wierzchu polewamy śmietanką i dekorujemy świeżymi ziołami.
Polecam 🙂

Polecane przepisy: jak zagescic zupe pomidorowa smietana

Polecane przepisy: ewa wachowicz gotuje zupa pomidorowa

Przepis znajduje się w kategorii :
Zupy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..