Pieczywo śródziemnomorskie z fetą, oliwkami i suszonymi pomidorami

  • on 21 kwietnia 2021

Pieczywo śródziemnomorskie z fetą, oliwkami i suszonymi pomidorami

Składniki

150 g mąki pszennej typu 450 (tortowa)

150 g mąki pszennej typu 650

5 jaj (L)

13 g proszku do pieczenia

100 ml mleka 1,5%

70 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

20 zielonych nadziewanych oliwek

15 suszonych pomidorów

200 g sera feta (w kawałku lub kostkach)

sól morska

cienki plasterek masła do wysmarowania formy

Pieczywo śródziemnomorskie z fetą, oliwkami i suszonymi pomidorami

Przygotowanie

Formę do keksa lub silikonową do chleba posmarować masłem i oprószyć mąką.
Do misy ze stali nierdzewnej (jeśli użyjecie robota planetarnego) lub zwykłej, w której będziecie wyrabiać ciasto, wrzucić zmieszane i przesiane obie mąki, proszek do pieczenia, wbić jaja.
Na niskich obrotach wyrabiać kilka minut na jednolitą masę. Dodać oliwę, mleko i odrobinę soli.
Zwiększyć obroty i miksować jeszcze do 3 minut.
Oliwki przekroić na pół, pomidory i ser feta w kostkę. Dodać wszystko do miski, wymieszać delikatnie do połączenia składników.
Wlać masę do przygotowanej formy i wstawić na 40 minut do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika. Piec na środkowym poziomie, sprawdzić, czy wbita wykałaczka jest sucha.
Wyjąć z piekarnika i delikatnie wystudzić. Podawać solo lub z zieloną sałatą.

Przepis znajduje się w kategorii :
Przekąski

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..