Ziemniaczana „Lemieszka”

  • on 21 kwietnia 2021

Ziemniaczana „Lemieszka”

Składniki

Ziemniaki 1/2kg

Mąka krupczatka 15 dag

sól do smaku

Boczek wędzony 10 dag

Ziemniaczana „Lemieszka”

Przygotowanie

Wykonanie:
Boczek pokroić w kostkę i przysmażyć. Ziemianki obrać, zalać niedużą ilością wrzącej wody, posolić i ugotować. Do miękkich ziemniaków razem z wodą wsypać mąkę, szybko zamieszać tłuczkiem do ziemniaków i podgrzewać na wolnym ogniu około 10 minut. Gotową lemieszkę wyłożyć na talerze łyżką maczaną w tłuszczu z wytopionego boczku. Okrasić wcześniej przygotowanym boczkiem i podawać z zsiadłym mlekiem.

Polecane przepisy: salaka ziemianki

Polecane przepisy: lemieszka

Polecane przepisy: prażoki mąka ziemniaczana

Polecane przepisy: Ziemniaczana „LEMIESZKA”

Przepis znajduje się w kategorii :
Dodatki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..