Zupa pełna warzyw

  • on 21 kwietnia 2021

Zupa pełna warzyw

Składniki

2 cebule białe,

2 cebule czerwone,

4 duże pomidory,

2 nieduże bataty,

1 papryka czerwona,

1 łyżka miodu,

3-4 ząbki czosnku,

oliwki zielone całe, bez pestek, kto ile lubi,

1 puszka cieciorki bez zalewy (ok. 200 g),

½ papryki chili (do smaku),

3 łyżki oleju rzepakowego,

3 – 4 garście świeżego szpinaku,

sól do smaku,

pieprz czarny świeżo mielony do smaku,

1 łyżeczka całego kminku,

świeża zielona pietruszka.

Zupa pełna warzyw

Przygotowanie

Przygotowanie:
Przygotowujemy wszystkie składniki.
Paprykę opalamy nad gazem, aż cała skórka będzie czarna. Następnie zawijamy w folię aluminiową na kilka min i ściągamy ją. Oczyszczamy z pestek i kroimy na niewielkie kawałki.
Rada: paprykę można piec w piekarniku. Wstawiamy do piekarnika na 200°C, pieczemy tak długo, aż skórka będzie czarna.

Pomidory sparzamy, ściągamy skórkę i kroimy w kostkę.
Obrane cebule, czosnek kroimy w drobną kostkę.
Papryczkę chili bardzo drobno kroimy.
Bataty obieramy i kroimy w kostkę.
Do dużego garnka wlewamy olej, szklimy na nim cebulę, czosnek z dodatkiem miodu, często mieszamy.
Dodajemy pomidory i dusimy.
Dokładamy bataty, chili (ostrożnie! lepiej mniej niż więcej), kminek, sól i dolewamy wrzącej wody tylko tyle, żeby przykra warzywa.
Rada: ilość dodanej wody zależy od wielkości warzyw, zupa ma być gęsta.

Kiedy bataty będą al dente dodajemy paprykę, cieciorkę, oliwki.
Na sam koniec dodajemy szpinak, mieszamy i doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Nie solimy za dużo, ponieważ oliwki są słone.
Zupa powinna być gęsta.
Podajemy z świeżą pietruszką.

Przepis znajduje się w kategorii :
Zupy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..