Baba ganusz

  • on 28 kwietnia 2021

Baba ganusz

Składniki

Bakłażan

pasta tahina 1 łyżka

oliwa 1 łyzka

sok z lemonki/ cytryny 1 łyżka

czosnek wyciśnięty ząbek

Sól

chili, kumin, po szczypcie

Baba ganusz

Przygotowanie

Polecam ta bardzo smaczna przekąskę w arabskim stylu, z aromatem ogniska 🙂

Nad palnikiem gazowym położyłam dodatkowo kratkę z piekarnika i położyłam na niej bakłażana. Z każdej strony opalałam bakłażana po parę minut, aż będzie miał spalona skórkę.
Można też bakłażana opiec w piekarniku, ale to nie będzie ten sam smak.
Po opaleniu całego, wewnątrz powinien być także gotowy.
Obrałam go ze spalenizny i pokrojonego włożyłam do miseczki i rozdrobniłam widelcem, można to zrobić malakserem ale krótko, aby pozostały fragmenty bakłażana.

Do pasty bakłażanowej dodałam oliwę, czosnek, kumin, chili, sok z lemonki, sól i tahinę, całość wymieszałam.
Baba ganusz najlepiej smakuje jeszcze lekko ciepły.
Smacznego 🙂

Przepis znajduje się w kategorii :
Przekąski

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..