Bliny gryczane z wędzonym pstrągiem ojcowskim

  • on 28 kwietnia 2021

Bliny gryczane z wędzonym pstrągiem ojcowskim

Składniki

25 g świeżych drożdży

1,5 szklanki mleka

200 gr mąki gryczanej

100 gr mąki pszennej

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka cukru

1 żółtko

25 gr roztopionego masła

olej do smażenia

Bliny gryczane z wędzonym pstrągiem ojcowskim

Przygotowanie

Drożdże rozkruszyć do miski
Do miski dodać pół szklanki ciepłego mleka, łyżeczkę cukru, 2 łyżki mąki pszennej
Całość wymieszać i przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia masy

Do większej miski przesiać obie mąki, dodać roztopione masło, żółtko, sól, resztę mleka oraz wyrośnięte drożdże
Masę wymieszać i przykryć szmatką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40 min

Gdy ciasto wyrośnie, rozgrzać patelnię z olejem, nakładać ciasto łyżką tworząc małe placuszki i smażyć na złoty kolor z 2 stron
Bliny wyłożyć na talerzyki, udekorować kleksem z kwaśnej śmietany, kawałkiem wędzonego pstrąga z Ojcowa oraz koperkiem lub pietruszką

Przepis znajduje się w kategorii :
Przekąski

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..