Chleb z mąki gryczanej bezglutenowy

  • on 28 kwietnia 2021

Chleb z mąki gryczanej bezglutenowy

Składniki

300 g mąki gryczanej bezglutenowej (opcjonalnie: 270 g maki gryczanej i 30 g dowolnej skrobi bezglutenowej)

1 łyżka siemienia lnianego

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

1/2 łyżeczki suszonych drożdży

4 łyżki ziaren (słonecznik, pestki dyni, siemię lniane itp.)

1/2 łyżeczki soli

1/2 l maślanki lub wody

2 jajka

1 łyżka soku z cytryny

Chleb z mąki gryczanej bezglutenowy

Przygotowanie

Piekarnik nastaw na 180 stopni C (góra-dół). Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia.

W większej misce połącz suche składniki: bezglutenową mąkę gryczaną skrobię bezglutenową, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, siemię lniane, pestki i sól drożdże – pamiętaj, by nie sypać ich bezpośrednio na sól. Wymieszaj łyżką składniki.

W drugiej misce zmieszaj maślankę, jajka i sok z cytryny.
Płynne składniki dodaj do suchych i wymieszaj delikatnie łyżką, najlepiej drewnianą. Nie mieszaj zbyt długo – tylko do połączenia składników.
Powstanie dość luźna masa. Przelej ją do keksówki i wstaw do piekarnika na około 45-60 minut.
Pod koniec pieczenia sprawdzaj patyczkiem, czy chleb jest gotowy.
Wyjmij formę z piekarnika, chleb studź na metalowej kratce. Krój dopiero po ostudzeniu.
Przechowuj w bawełnianej lub lnianej ściereczce lub w lnianym worku do pieczywa – ale nie w folii.
Smacznego.

Polecane przepisy: chleb bezglutenowy bez jajek mleka i drożdzy

Polecane przepisy: chleb bezglutenowy thermomix

Polecane przepisy: jak upiec chleb z maki owsianej

Polecane przepisy: bułki z mąki gryczanej bezglutenowy

Przepis znajduje się w kategorii :
Śniadania

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..