drożdżowa rolada z warzywami

  • on 28 kwietnia 2021

drożdżowa rolada z warzywami

Składniki

Ciasto; 4 dkg, drożdży, 2 jaja, 1 szklanka mleka

1/2 łyżeczki soli do ciasta, 5 dkg. masła, od 400- 500 g. mąki

Farsz;

1 duża papryka czerwona, kilka sztuk suszonych pomidorów

1/2 opakowania mrożonego groszku, 1/3 szklanki czerwonej soczewicy

1 czerwona cebula, 2 ząbki czosnku

olej (kilka łyżek) z suszonych pomidorów do smażenia warzyw przyprawy.

drożdżowa rolada z warzywami

Przygotowanie

Warzywa surowe smażymy na oleju z suszonych pomidorów dodajemy przyprawy i bardzo lekko podlewamy wodą.
Dusimy pod przykryciem 15 minut.
Ciasto;
1/3 szkl ciepłego mleka
drożdże i 3 łyżki mąki mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po 15-tu minutach do naszego zaczynu dodajemy resztę składników.
Przesianą mąkę (najlepiej zacząć od 400g.), 2 jaja, letnie mleko, roztopione masło i sól.
Wyrabiamy ciasto. Jeżeli nie będzie odchodziło od ręki należy dosypać troszkę więcej mąki.
Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę.

Po godzinie krótko wyrabiamy, wałkujemy na prostokąt.
Kładziemy warzywa i zwijamy w roladę.
Piekłam 40 minut w 160*

Polecane przepisy: rolada drozdzowa z pieczarkami

Polecane przepisy: rolada serowa z warzywami

Polecane przepisy: rolada z indyka z warzywami

Polecane przepisy: rolada drożdżowa z nutellą

Przepis znajduje się w kategorii :
Dodatki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..