dyniowa pomidorowa – zupa bardzo lekka, sezonowa – jesienna :)

  • on 28 kwietnia 2021

dyniowa pomidorowa – zupa bardzo lekka, sezonowa – jesienna 🙂

Składniki

pomidory gruntowe, dojrzałe, słodkie – 2 kg

dynia – do 1kg (hokkaido lub dowolna)

kalarepa – 1 szt

pietruszka – 1 szt korzeń i nać do ozdoby

masło – pół łyżeczki (opcjonalnie)

dyniowa pomidorowa – zupa bardzo lekka, sezonowa – jesienna 🙂

Przygotowanie

Dynię kroję w półksiężyce, pozawiam pestek i skórki, kroję na mniejsze kawałki. W zalezności od tego, jak bardzo to ma być zupa krem a jak bardzo płynna, dopasowuję ilość dyni – 0d 300g do max 1 kg.
Kalarepę i korzeń pietruszki obieram i kroje na mniejsze kawałki.
(po umyciu oczywiście).
Gotuję ok. 20 minut. W tym czasie sparzam pomidory (wrzucam do garnka z wrzątkiem na ok 1 minutę) i obieram je ze skórki, odkrawam szypułkę.

Aby gotowanie sprawnie się potoczyło, pojedynczo obieram ze skórki pomidory i dookoła szypuły odcinam miąższ wprost do garnka.
Gotuję jeszcze 10 minut, blenduję i podaję 🙂
Aby zachować lekkość z ryżem 🙂 żadnej soli ani żadnych innych przypraw.
Jeśli po blendowaniu z pomidorów powstają “szumowiny”, dodaję pół łyżeczki masła.
Kto spróbuje, ten się przekona, że świeże sezonowe warzywa mają nieziemski smak, a zupa jest delikatna i nie wymaga przyprawiania 🙂 A kto się uprze, może już na talerzu dodać to i owo 🙂

Przepis znajduje się w kategorii :
Zupy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..