Faszerowana papryka

  • on 28 kwietnia 2021

Faszerowana papryka

Składniki

papryka czerwona 5 szt

mięso mielone 70 dag

ryż 1 woreczek

sól do smaku

pieprz do smaku

harrisa /przyprawa w proszku/ do smaku

Faszerowana papryka

Przygotowanie

Ryż gotujemy w osolonym wrzątku, odsączamy i studzimy.
Mięso mielone doprawiamy na pikantnie solą, pieprzem i harrisą a na koniec mieszamy z ugotowanym ryżem.
Papryki wybieramy średniej, podobnej wielkości. Odcinamy część z ogonkiem, oczyszczamy z nasion i białej błonki z środka i napełniamy mięsem mielonym z ryżem.Ustawiamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni C. Pieczemy ok. 50 min.
Długość pieczenia zależy od wielkości papryk. Podobnie ilość farszu potrzebnego do napełnienia papryk jest zależna od ich wielkości.
Faszerowane papryki możemy przykryć odciętymi kawałkami strąków z ogonkami i zapiekać bez przykrywania ich folią aluminiową.

Przepis znajduje się w kategorii :
Dania główne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..