Faworki na piwie

  • on 28 kwietnia 2021

Faworki na piwie

Składniki

Mąka pszenna 2,5 – 3 szklanki

Cukier puder 1 łyżka

Masło 1 łyżka

Żółtko jaja kurzego 5 szt.

Piwo jasne 0,5 szklanki

Spirytus lub wódka 40% 2 łyżki

Cukier puder do posypania

Smalec lub olej rzepakowy do smażenia

Szklanka o pojemności 250 ml do odmierzania.

Faworki na piwie

Przygotowanie

2,5 szklanki przesianej mąki wymieszać z żółtkami, masłem, piwem, alkoholem i łyżką cukru pudru.
Zagnieść ciasto, aby miało jednolitą konsystencję i odstawało od dłoni. Ciasto podzielić na 2 części, zawinąć w folię i włożyć na około godzinę do lodówki lub zamrażarki.

Schłodzone ciasto cienko rozwałkować, delikatnie podsypując mąką, aby się nie lepiło do wałka.
Rozwałkowane ciasto pokroić w pasy o szerokości 2,5 – 3 cm i długości 10 cm. Na środku każdego kawałeczka zrobić nacięcie i przeciągnąć przez nie w górę lub w dół jeden koniec, aby powstał kształt faworka.

Faworki smażyć na dobrze rozgrzanej sporej ilości tłuszcz, do czasu przyrumienienia się obu stron.
Faworki wyłożyć na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Po wystudzeniu faworki oprószyć cukrem pudrem.
https://www.kuchcikgotuje.pl/2020/01/faworki-na-piwie.html

Przepis znajduje się w kategorii :
Desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..