Jabłka z miętą w syropie

  • on 28 kwietnia 2021

Jabłka z miętą w syropie

Składniki

twarde jabłka, 1 kg.

świeża mięta, 1 pęczek

cukier, 3/4 kg

sok wyciśnięty z dwóch cytryn

Jabłka z miętą w syropie

Przygotowanie

Jabłka obrać ze skórki i całe włożyć do garnka z gotującą wodą(wody tyle aby przykryć jabłka). Wyjąć po 3 minutach. W tym czasie w osobnym naczyniu zagotować litr wody, dodać cukier. Gotować kilka minut, aż powstanie syrop.

Cytryny sparzyć wrzątkiem, przekroić na połówki i wycisnąć sok. Dodać do syropu. Listki mięty opłukać. Do słoików ciasno układać jabłka,przekładać miętą.Całość zalać gorącym syropem,szczelnie zakręcić. Pasteryzować 20 minut. Przepis na 3 słoiki.

Polecane przepisy: przetwory z miety

Polecane przepisy: syrop z mięty pieprzowej

Polecane przepisy: całe jabłka w syropie

Polecane przepisy: jabłka z miętą

Przepis znajduje się w kategorii :
Przetwory

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..