Jogurtowe bułeczki z nutellą

  • on 28 kwietnia 2021

Jogurtowe bułeczki z nutellą

Składniki

30 dag mąki pszennej, najlepiej takiej do ciast drożdżowych

200 ml jogurtu naturalnego

25 g drożdży

60 ml letniego mleka

60 ml oleju

1,5 łyżki miodu

szczypta soli

Nutella

Jogurtowe bułeczki z nutellą

Przygotowanie

Drożdże rozkrusz w garnuszku, dodaj łyżeczkę cukru, rozetrzyj i zostaw na kilka minut aż drożdże staną się płynne.
Mąkę wsyp do miski, wlej drożdże. Dodaj jogurt naturalny, miód, mleko, olej, sól i zagnieć na jednolite i elastyczne ciasto. Zagniatamy do czasu aż ciasto samodzielnie zacznie odchodzić od ręki.
Wyrobione ciasto odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto podziel na 8 równych części. Rozpłaszcz je delikatnie i nałóż nutellę. Następnie sklej je bułeczkę.
Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Odstaw na 30-40 minut do ponownego wyrośnięcia.
Posmaruj bułeczki rozmąconym jajkiem lub po prostu posmaruj zwykłą wodą.
Piecz w nagrzanym piekarniku do 180’C, góra/dół, przez 14-15 minut na złoty kolor.

Przepis znajduje się w kategorii :
Śniadania

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..