Kacze piersi duszone w winie

  • on 28 kwietnia 2021

Kacze piersi duszone w winie

Składniki

pierś kacza połówka filet na osobę czyli jedna połówka

sól i pieprz

mąka pszenna 1 łycha

Wino białe wytrawne 1,5 szkl

Liść laurowy i ziele ang. po 2 szt

opcjonalnie: sos sojowy do koloru

dla lubiących kwaskowość: melasa z granatów lub ocet balsamiczny

Kacze piersi duszone w winie

Przygotowanie

Skórę ponacinałam lekko nożem. Filety natarłam solą i pieprzem. Włożyłam je skórą do dołu do rondelka i na bardzo małym ogniu wytopiłam skórę do zrumienienia. Obróciłam piersi i przysmażyłam z drugiej strony.
Odjęłam nadmiar tłuszczu. Do rondelka na pozostały tłuszcz dodałam mąkę i wymieszałam i lekko podsmażyłam.
Piersi zalałam winem dodałam liście i ziela. Można podlać je wodą jeśli sos jest za gęsty.
A teraz na dwie godziny można zapomnieć o kaczce.
Pod koniec dobarwiłam sos sosem sojowym a dla kwaśności dodałam jeszcze melasy z granatów. Doprawiłam solą i pieprzem.

Smacznego 🙂

Przepis znajduje się w kategorii :
Dania główne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..