Kartoflak po mazursku

  • on 28 kwietnia 2021

Kartoflak po mazursku

Składniki

ziemniaki 5 szt. (duże)

jajka 2 szt.

mąka pszenna 0,5 szklanki

boczek wędzony 15 dag

kiełbasa śląska 1 szt.

sól 1 łyżka

majeranek 2 łyżki

pieprz ziołowy mała płaska łyżeczka

Kartoflak po mazursku

Przygotowanie

Obrane, wymyte ziemniaki trzemy na pulpę, dodajemy sól, mąkę, wbijamy jajka oraz dodajemy pozostałe przyprawy, oraz pokrojony w kostkę boczek. Dokładnie mieszamy. Wykładamy foremkę (keksową dużą) papierem do pieczenia, wlewamy masę ziemniaczaną i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 60 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Upieczonego kartoflaka podajemy z zimnym jogurtem lub zsiadłym mlekiem. Kartoflak bardzo smaczny jest podsmażany na drugi dzień.
Smacznego !!!

Przepis znajduje się w kategorii :
Dania główne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..