Kotlety mielone z ryżem w sosie pomidorowym

  • on 28 kwietnia 2021

Kotlety mielone z ryżem w sosie pomidorowym

Składniki

Kotlety;

1 kg mięsa mielonego wieprzowego,

2 jajka,

3 łyżki bułki tartej, 200g ryżu,

sól i pieprz do smaku,

1 łyżeczka słodkiej papryki.

Sos;

1 cebula,

3 ziela angielskie,

2 liście laurowe,

4 łyżki koncentratu pomidorowego,

1 łyżeczka słodkiej papryki,

sól i pieprz do smaku,

szczypta kurkumy,

1 łyżeczka suszonej bazyli,

1 łyżeczka suszonego oregano,

1 łyżeczka suszonej pietruszki.

Kotlety mielone z ryżem w sosie pomidorowym

Przygotowanie

Ryż gotujemy do miękkości.
Do mięsa mielonego dodajemy jajka, bułkę tartą, przyprawy i ugotowany ryż. Mieszamy. Formujemy kulki wielkości mandarynki lekko spłaszczamy. Smażymy z obu ston na złoty kolor.
Cebulę kroimy w piórka. Podsmażamy na patelni w której smażyły się kotlety. Natępnie wkładamy do cebuli kotlety, wlewamy wodę, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie i dusimy na małym ogniu około 15 minut.
Nastęnie dodajemy koncentrat i przyprawy, dusimy 10-15 minut na małym ogniu.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego

Przepis znajduje się w kategorii :
Dania główne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..