Lamingtony/kokosanki

  • on 28 kwietnia 2021

Lamingtony/kokosanki

Składniki

Ciasto;

3 jajka,

10 łyżek cukru,

15 łyżek mąki pszennej,

15 łyżek oleju,

15 łyżek mleka,

1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Polewa;

125 g masła,

1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany 18%,

10 łyżek drobnego cukru,

3 – 4 łyżki kakao.

Dodatkowo;

200 g wiórków kokosowych,

100 g drobno posiekanych orzechów.

Lamingtony/kokosanki

Przygotowanie

Ciasto;
Jajka ucieramy z cukrem na puszysty krem, następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, olej i mleko. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Prostokątną blachę o wymiarach 22×33 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto. Biszkopt pieczemy w 190 stopniach przez około 35 minut. Upieczone ciasto studzimy i pokroimy w w prostokąty około 3×4 cm.
Polewa;
Wszystkie składniki zagotowujemy, do dokładnego rozpuszczenia masła i uzyskania gładkiej konsystencji (polewa nie powinna być ani mocno gęsta, ani za rzadka; można poczekać, aż zgęstnieje).
Biszkopty nabijamy na widelec, obtaczamy w polewie, a następnie w wiórkach wymieszanych z orzechami.
Odkładamy na talerz.
Smacznego 😉

Przepis znajduje się w kategorii :
Desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..