Makaronowa sałatka z orzechami i gorgonzolą

  • on 28 kwietnia 2021

Makaronowa sałatka z orzechami i gorgonzolą

Składniki

200-300 g ulubionego, drobnego makaronu

1 op. mixu sałat lub 1-2 mini sałaty rzymskie

100 g orzechów włoskich

100 g sera gorgonzola

Sos:

2 łyżki oliwy z orzechów włoskich

4 łyżki oliwy z oliwek

1-2 łyżki białego octu winnego

1 łyżeczka musztardy francuskiej

sól, pieprz

Makaronowa sałatka z orzechami i gorgonzolą

Przygotowanie

Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Odcedzamy.

Grubo posiekane orzechy włoskie prażymy na rozgrzanej, suchej patelni. Odstawiamy.

Gorgonzolę dzielimy na mniejsze kawałki.

Jeżeli wykorzystujemy sałatę rzymską, kroimy ją na mniejsze części. Mix sałat wystarczy wyjąc z opakowania (jest już myty i gotowy do spożycia).

Składniki na sos umieszczamy w słoiczku z wieczkiem i energicznie potrząsamy, aż do połączenia się składników.

Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Polewamy przygotowanym dressingiem. Przechowujemy w lodówce.

Przepis znajduje się w kategorii :
Sałatki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..