Modra Kapusta

  • on 28 kwietnia 2021

Modra Kapusta

Składniki

średnia główka czerwonej kapusty

średniej wielkości por

30 dag boczku ( ja miałam surowy, może być wędzony)

Sól

Pieprz

Ocet jabłkowy

Modra Kapusta

Przygotowanie

Kapustę szatkujemy. Wrzucamy do garnka wlewamy ok. 1 litra wody i gotujemy do miękkości.
W międzyczasie boczek kroimy w drobną kostkę i stapiamy na patelni bez dodatku tłuszczu.
Gdy tłuszcz się wytopi a skwarki będą chrupiące dodajemy drobno posiekanego pora.
Podsmażamy aż będzie szklisty.
Do miękkiej kapusty dodajemy stopiony boczek wraz z porem.
Dusimy na małym ogniu ok.10 min.
Na koniec doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i solą oraz kilkoma łyżkami octu jabłkowego.
Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze ok. 5 min.
Podajemy z ulubionymi dodatkami, bądź z pajdą świeżutkiego chlebka.
SMACZNEGO!

Polecane przepisy: modra kapusta zasmażana okrasa łamie

Polecane przepisy: modra kapusta ewa wachowicz

Polecane przepisy: magda gessler kapusta modra

Polecane przepisy: Modra kapusta

Przepis znajduje się w kategorii :
Dodatki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..