Pałki w boczku

  • on 28 kwietnia 2021

Pałki w boczku

Składniki

5 podudzi z kurczaka

10 cienkich plasterków surowego boczku wędzonego

sól

pieprz

papryka ostra mielona

1 puszka krojonych pomidorów

1/2 szklanki wody

3 łyżki oleju

duża szczypta suszonej bazylii

Pałki w boczku

Przygotowanie

Podudzia obieramy ze skóry, nacieramy solą, pieprzem i ostrą papryką. Odstawiamy do lodówki na godzinę.
Po tym czasie każde podudzie owijamy w dwa plastry wędzonego boczku.
Mięso podsmażamy na rozgrzanym oleju, z każdej strony na rumiano, po czym podlewamy je wodą i dodajemy pomidory z puszki łącznie z zalewą.
Dusimy pod przykryciem ok. 40 minut na bardzo wolnym ogniu.
Do sosu dodajemy suszoną bazylię i doprawiamy solą i pieprzem do smaku według własnego smaku.

Przepis znajduje się w kategorii :
Dania główne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..