Pasztet szynszylki

  • on 28 kwietnia 2021

Pasztet szynszylki

Składniki

Boczek surowy chudy, 1 kg

wątróbka drobiowa, 0.5 kg

Bułak kajzerka, 2 szt

cebula średniej wielkości, 2 szt

jajko, 2 szt

Śliwki kalifornijskie bez pestek, 200 g

Porto lub czerwone wino półwytrawne, 100 ml

marchewka, 1 szt

pietruszka, 1 szt

seler, 1 plaster

sól

majeranek, 1 łyżeczka

pieprz

woda

Gałka muszkatołowa, 1/3 łyrzeczki

Pasztet szynszylki

Przygotowanie

Boczek pokroić na grube kawałki, dodać cebulę, marchew, pietruszkę, seler, majeranek, sól (1/2 łyżeczki)

Wszystko dodać do garnka i podlać wodą do 1/3 aby się przykryło wodą i dusić na małym ogniu ok 1 godzinę

Po ok godzinie wyciągnąć wszystko sitkiem na talerz

Do pozostałej wody dodać wątróbkę drobiową i gotować ok 4 minuty po czym odcedzić i dodać do boczku z warzywami

Do wody spod wątróbki wrzucić 2 bułki kajzerki żeby nasiąkły po czym przełożyć na talerz

Wszystko (za wyjątkiem wody) przemielić w maszynce do mielenie dwa razy

Do powstałej masy dodać dwa całe jajka, sól, pieprz i gałkę muszkatołową

Podlać wszystko kieliszkiem Porto lub winem i wymieszać wszystko rękami

Połowę włożyć do blaszki (najlepiej wąskiej i długiej), na wierzch ułożyć śliwki kalifornijskie i na górę położyć resztę pasztetu

Na wierzchu można ułożyć plastry surowego lub wędzonego boczku

Całość piec w piekarniku około jedną godzinę w temperaturze ok 180””””””””

SMACZNEGO

PS. Na zdjęciu wersja bez śliwek 🙂

Polecane przepisy: pasztet szynszylki

Polecane przepisy: pasztet katarzyny bosackiej

Polecane przepisy: przepis na szynszyla

Polecane przepisy: pasztet obłożony boczkiem

Przepis znajduje się w kategorii :
Przetwory

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..