Poncz herbaciany

  • on 28 kwietnia 2021

Poncz herbaciany

Składniki

2 torebki herbaty malwowej

po 1 pomarańczy i cytrynie

butelka (0,7 l)białego wina

2 torebki cukru waniliowego

1/2 łyżeczki cynamonu

6 gwiazdek anyżu

10 dag rodzynek

6 patyczków z cukrem kandyzem.

Poncz herbaciany

Przygotowanie

Herbatę zalej 1 l wrzątku i odstaw na kilka minut, aby dobrze się zaparzyła. W tym czasie sparz cytrusy, pokrój w plastry. 2. Z mocnego naparu wyjmij torebki herbatki. Do herbaty włóż plasterki cytrusów. Wlej wino lub sok winogronowy, dodaj cukier waniliowy oraz cynamon, gwiazdki anyżu i rodzynki. Całość ponownie krótko (do pierwszego wrzenia) zagotuj. 3. Gotowy poncz rozlej do sześciu filiżanek. Do każdej podaj patyczki cukrowe lub kostki grubego brązowego cukru kandyzu. Do ponczu możesz też dodatkowo włożyć plasterek suszonego jabłka lub cienko obraną skórkę z jabłka, która dodatkowo zaromatyzuje napój.

Polecane przepisy: poncz przepis bezalkoholowy

Polecane przepisy: poncz bez alkoholu do tortu

Polecane przepisy: poncz

Polecane przepisy: najlepszy poncz do tortu czekoladowego

Przepis znajduje się w kategorii :
Napoje

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..