Rolada z domowego sera żółtego i szpinaku

  • on 28 kwietnia 2021

Rolada z domowego sera żółtego i szpinaku

Składniki

Na ser żółty:

1 kg tłustego białego sera

1 litr mleka 3,2%

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 jajko

1 łyżka masła

ok. pół łyżeczki soli

Na roladę:

około 100 g szpinaku

około 15 dag szynki konserwowej

4 łyżki chrzanu (najlepiej domowego)

Rolada z domowego sera żółtego i szpinaku

Przygotowanie

Biały ser i mleko podgrzewamy w dużym garnku z grubym dnem, aż zacznie się gotować. Gotujemy 20 minut, mieszając drewnianą łyżką co jakiś czas. Po tym czasie powstaną nam takie serowe grudki. Ser odcedzamy i przekładamy do garnka. Dodajemy sól, jajko, masło oraz sodę. Całość gotujemy przez 10-15 minut cały czas mieszając, aby ser się nie przypalił.

Kiedy nasz ser jest gotowy dzielimy go na dwie części. Jedną z nich przekładamy na mokry blat kuchenny (ważne jest aby był mokry, żeby nasza rolada się do niego nie kleiła). Formujemy z niej płaski prostokąt, najlepiej rozpłaszczyć ją ręką na grubość około 1 cm.

Na całym serze układamy połowę szpinaku, następnie kilka plasterków szynki i smarujemy je 2 łyżkami chrzanu. Rolujemy nasz ser i ugniatamy ciasto, zwłaszcza boki. Pamiętajcie, aby roladę przygotowywać szybko, ponieważ ser bardzo szybko się studzi i tężeje. Całość ściśle zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki, aby stężała.
To samo robimy z drugą częścią.

Po kilku godzinach rolada jest gotowa do jedzenia. Kroimy ją na plasterki i podajemy jako dodatek do kanapki lub jako samodzielną przekąskę.
Smacznego

Polecane przepisy: rolada pieczona z sera żółtego

Polecane przepisy: domowy ser żółty z dziurami

Polecane przepisy: rolada z żółtego sera

Polecane przepisy: przekąski z sera żółtego

Przepis znajduje się w kategorii :
Śniadania

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..