Sałatka tortowa

  • on 28 kwietnia 2021

Sałatka tortowa

Składniki

Spód szpinakowy: jajka 3 szt.

szpinak mrożony lub świeży 15 dkg

olej 1/4 szkl.

mąka 3 łyżki

sól 1/3 łyżeczki

pieprz 1/3 łyżeczki

proszek do pieczenia 1/3 łyżeczki

Dodatkowo: serek kanapkowy 20 dkg

szynka 20-25 dkg

majonez 6 łyżek

ketchup 3 łyżki

ser żółty w kawałku 25 dkg

papryka konserwowa 1 słoik duży

jajka 5 szt.

groszek konserwowy 1 szt.

szczypiorek duży pęczek lub dwa małe

Sałatka tortowa

Przygotowanie

Spód szpinakowy: Szpinak miksujemy z dodatkiem żółtek, oleju i przypraw. Białka ubijamy ze szczyptą soli, a następnie mieszamy ze szpinakiem. Dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i delikatnie, łyżką mieszamy. Wylewamy na wyłożoną papierem (tylko spód) blaszkę i pieczemy w nagrzanym do 170st C piekarniku ok 30 minut. Przestudzony przekładamy na czystą blaszkę i smarujemy całość serkiem.

Przestudzony przekładamy na czystą blaszkę i smarujemy całość serkiem.
Szynkę kroimy w kostkę i układamy na serku.
3 łyżki majonezu, ketchup oraz połowę startego na drobnych oczkach sera żółtego łączymy ze sobą i rozsmarowujemy na warstwie wędliny. Następnie dajemy paprykę konserwową pokrojoną w kostkę.
Ugotowane jajka dzielimy na białka i żółtka. Białka ścieramy na grubych oczkach, dodajemy kolejne 3 łyżki majonezu oraz drugą połowę tartego sera. Wykładamy na paprykę i dokładnie rozsmarowujemy. Układamy groszek konserwowy i pokrywamy warstwą żółtek startych na drobnych oczkach oraz posiekanym drobno szczypiorkiem. Sałatkę schładzamy w lodówce kilka godzin przed podaniem.

Przepis znajduje się w kategorii :
Sałatki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..