Sałatka z pieczonym łososiem i ajvarem

  • on 28 kwietnia 2021

Sałatka z pieczonym łososiem i ajvarem

Składniki

sałata masłowa

czerwona papryka

listki świeżej bazylii

ziarna słonecznika

plastry cytryny

ajvar

RYBA:

filet z dzikiego łososia

listki świeżej bazylii

oliwa z oliwek

sól i pieprz

DRESSING:

3 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżeczka miodu

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżeczka słodkiej musztardy

Sałatka z pieczonym łososiem i ajvarem

Przygotowanie

Oczyszczony filet z dzikiego łososia kroimy na mniejsze kawałki, które skrapiamy oliwą z oliwek i oprószamy z obu stron solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Wierzch każdej ryby posypujemy posiekanymi listkami bazylii i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 15 minut.

Następnie przygotowujemy dressing. Do miseczki wlewamy oliwę z oliwek, miód, sok z cytryny oraz musztardę i mieszamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.

Paprykę kroimy na mniejsze kawałki, rwiemy liście sałaty i polewamy warzywa dressingiem. Na wierzch układamy upieczone kawałki ryby i podajemy je z ajvarem oraz plastrami cytryny. Całość posypujemy ziarnami słonecznika i świeżymi listkami bazylii.

Prosta paprykowa wersja (świeża papryka + ajvar) jest bardzo smaczna, ale dla urozmaicenia do naszej sałatki możemy dodać także czerwoną cebulkę oraz pomidorki koktajlowe.

Życzę smacznego! 🙂

Przepis znajduje się w kategorii :
Sałatki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..