Sernik z kaszy manny.

  • on 28 kwietnia 2021

Sernik z kaszy manny.

Składniki

5 szklanek mleka + 0,5 szklanki mleka do bitej śmietany,

1 szklanka cukru,

14 łyżek kaszy manny,

0,5 kostki margaryny tortowa lub masło,

2 paczki herbatników po 200 g każda,

3 dowolne galaretki,

1 opakowanie bitej śmietany,

3 szklanki gotowanej wody (do galaretek)

Sernik z kaszy manny.

Przygotowanie

Do garnka wlać mleko gdy się zagotuje wsypać kaszę manną i ją ugotować na gęsto, odstawić do całkowitego ostygnięcia.

W czasie gdy kasza stygnie przygotować galaretki, każdą rozpuścić w 1 szklance gorącej gotowanej wody. Rozrobione galaretki odstawić do ostygnięcia.

W czasie gdy galaretki stygną, zimną kaszę manną zmiksować z margaryną lub masłem na jednolitą masę. Blaszkę 30 * 20 wyłożyć dno ciastkami można też biszkoptami. Bitą śmietanę zmiksować w pół szklanki przegotowanego zimnego mleka.

Jak już mamy zmiksowaną kaszę manną z margaryną lub masłem. A bita śmietana jest już ubita, dodać ją do zmiksowanej kasy manny i wymieszać dokładnie łyżką.

Masę podzielić na dwie części i do każdej po kolei dodawać zimną galaretkę ( nie musi być stężała ). Dokładnie wymieszać do połączenia się kaszy z galaretką.

Dokładnie wymieszaną masę wyłożyć na wcześniej przygotowane herbatniki, nakryć kolejną warstwą herbatników, wyłożyć drugą warstwę przygotowanej masy z inną galaretką.

Nakryć ostatnią warstwą herbatników, można na wierzch ułożyć dowolny owoc i zalać trzecią przygotowaną wcześniej galaretką. Wstawić tak przygotowane na co najmniej 3 godziny do lodówki.

Ciasto deser wyszło bardzo smaczne a za sprawą galaretek smak ma słodko – kwaskowaty. Nadaje się na imprezę np. dla dzieci. Ale to już musicie sami ocenić.

Przepis znajduje się w kategorii :
Desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..