Serowe “bułeczki” z jabłkami

  • on 28 kwietnia 2021

Serowe “bułeczki” z jabłkami

Składniki

250 g półtłustego twarogu

300 g mąki pszennej

100 g cukru pudru

2 jajka

2-3 łyżeczki proszku do pieczenia

4 łyżki oleju

3-4 jabłka

1 łyżeczka soku z cytryny

1 op. cukru wanilinowego

szczypta cynamonu

Serowe “bułeczki” z jabłkami

Przygotowanie

Biały ser dwukrotnie przeciskamy przez praskę do większej miski. Mieszamy z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem. Dodajemy 1 jajko oraz olej. Dokładnie wyrabiamy rękoma. Odstawiamy na około 30 minut w temp. pokojowej.

W tym czasie jabłka obieramy i kroimy na mniejsze części (na ósemki lub w kostkę). Skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy z cukrem wanilinowym oraz szczyptą cynamonu.

Ciasto serowe wałkujemy na lekko podsypanym mąką blacie na cienki prostokąt. Wykrawamy prostokąty tej samej wielkości (mniej więcej 8x10cm lub 10x12cm).
Połowę prostokątów nacinamy w 3-4 miejscach przez środek. Na środku pozostałych rozkładamy jabłka. Brzegi smarujemy rozmąconym jajkiem i sklejamy z naciętymi częściami, lekko je dociskając do brzegów.
Ostrożnie przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut.
Podajemy oprószone cukrem pudrem.

Przepis znajduje się w kategorii :
Przekąski

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..