Shakshouka (szakszuka)

  • on 28 kwietnia 2021

Shakshouka (szakszuka)

Składniki

1/2 małej cebuli

1 ząbek czosnku

kawałek papryczki chili (w zależności od upodobań)

2 pomidory

2 jajka

2 łyżki posiekanego szczypiorku (może być natka albo kolendra)

1 łyżeczka oliwy z oliwek/oleju rzepakowego

sól, pieprz, kmin rzymski

Shakshouka (szakszuka)

Przygotowanie

Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Cebulę siekamy w piórka i szklimy na oliwie na małej patelni. Dodajemy posiekaną papryczkę, pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek i krótko mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i 1/2 łyżeczki kuminu.
Zostawiamy na dość mocnym ogniu, aż sok z pomidorów trochę odparuje (już nie mieszamy). Robimy wgłębienia na jajka – i wbijamy 2 sztuki. Doprawiamy pieprzem i solą, przykrywamy, aż białka się zetną – żółtka mają pozostać płynne. Posypujemy przed podaniem zieleniną. Możemy podać ze świeżym pieczywem. Smacznego 🙂

Polecane przepisy: shakshouka

Polecane przepisy: szakszuka przepis

Polecane przepisy: Shakshouka (szakszuka)

Przepis znajduje się w kategorii :
Śniadania

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..