Tom Jued – pyszna zupa z Tajlandii

  • on 28 kwietnia 2021

Tom Jued – pyszna zupa z Tajlandii

Składniki

400 g mielonego mięsa wieprzowego

4-5 ząbków czosnku, posiekanego

4 łyżki posiekanej kolendry

1 litr bulionu drobiowego

garść kapusty bok choy (można zastąpić szpinakiem)

200 g makaronu (glass noodles)

200 g tofu

cebula dymka do przybrania

2 łyżki sosu sojowego, jasnego

2 łyżki sosu rybnego

Tom Jued – pyszna zupa z Tajlandii

Przygotowanie

Z mięsa, czosnku i kolendry formujemy w dłoniach małe kulki. Z tej ilości mięsa powinniśmy otrzymać około 20-25 kulek.

W garnku gotujemy bulion drobiowy, do wrzącego bulionu wkładamy kulki z mięsa. Gotujemy 5-6 minut, jeśli wypłyną na powierzchnię, oznacza to, że są już dobre.

Do garnka dodajemy sos sojowy i sos rybny do smaku. Następnie dajemy pokrojone w kostkę tofu, makaron i gotujemy 3-4 minuty.

Następnie do garnka dajemy liście sałaty pok choy i gotujemy przez 1 minutę. Zdejmujemy z ognia i podajemy gorące. W sam raz na zimny wieczór w Polsce.

Polecane przepisy: Tom Jued – pyszna zupa z Tajlandii

Przepis znajduje się w kategorii :
Zupy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..