Tom Kha Hed – zupa grzybowa z mlekiem kokosowym z Tajlandii

  • on 28 kwietnia 2021

Tom Kha Hed – zupa grzybowa z mlekiem kokosowym z Tajlandii

Składniki

500 ml bulionu drobiowego

4-5 liści limonki kaffir

2 łodygi trawy cytrynowej, posiekane

2 ząbki czosnku, posiekane

2 łyżeczki startego świeżego imbiru

1 papryczka chili, posiekana

10 średnich pieczarek, umytych i pokrojonych w ćwiartki

10 grzybów shitake – namoczonych w wodzie i pokrojonych w paski

400 ml mleka kokosowego

3 łyżki sosu rybnego

1 łyżka cukru

sok z połowy limonki

liście kolendry do dekroacji

Tom Kha Hed – zupa grzybowa z mlekiem kokosowym z Tajlandii

Przygotowanie

W garnku gotujemy bulion oraz pozostałe składniki (liście limonki, trawę cytrynową, czosnek, chili oraz imbir). Po 10 minutach gotowania, przelewamy bulion przez sitko z drobnymi oczkami do innego garnka.

Do odcedzonego bulionu dodajemy pieczarki, grzyby shitake oraz mleko kokosowe – gotujemy 6-7 minut. Następnie doprawiamy do smaku sosem rybnym, cukrem i sokiem z limonki. Proporcje nie są ważne – musi nam smakować. Całość gotujemy jeszcze 2-3 minuty i gotowe!

Przepis znajduje się w kategorii :
Zupy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..