Tom Saap. Bulion na wieprzowych żeberkach – przepis z Tajlandii

  • on 28 kwietnia 2021

Tom Saap. Bulion na wieprzowych żeberkach – przepis z Tajlandii

Składniki

1,5 l wody

1 kg żeberek wieprzowych, pokrojonych w kawałki 4 cm

6-8 liści limonki kaffir

4 cm korzenia galangalu (lub imbiru), pokrojonego w talarki

8 ząbków czosnku, przeciśniętego przez praskę

2 łodygi trawy cytrynowej, zmiażdżonej i posiekanej

5 szalotek pokrojonych w piórka

1 zielona tajska papryczka, pokrojona w talarki

4 łyżki sosu rybnego

sok z jednej limonki

do przybrania: garść liści mięty, suszone płatki chili, cebula dymka

Tom Saap. Bulion na wieprzowych żeberkach – przepis z Tajlandii

Przygotowanie

W garnku umieścić żeberka, zalać wodą (1,5 l) i gotować na małym ogniu przez 1 godzinę.

Po godzinie, wyciągnąć żeberka z garnka i odłożyć na bok.

Do garnka dodać: liście kaffir, galangal, czosnek, trawę cytrynową i gotować przez 10 minut. Następnie odcedzić (usunąć resztki ziół)

Do garnka z powrotem dać żeberka oraz cebulę i zieloną tajską papryczkę – gotować przez 5 minut. Doprawić sokiem z limonki i sosem rybnym do smaku, zdjąć z ognia.

Podawać z miętą, dymką i chili.

Przepis znajduje się w kategorii :
Zupy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..