Tort dyniowo-pomarańczowy

  • on 28 kwietnia 2021

Tort dyniowo-pomarańczowy

Składniki

Biszkopt : 2 jajka

mąka pszenna 860 g

cukier drobny 105 g

szczypta zielonego barwnika

1 łyżeczka oleju

Masa dyniowo-pomarańczowa : mus, puree z dyni 250 g

1 galaretka pomarańczowa

skórka z 1 pomarańczy

cukier puder ok. 25-30 g

Bita śmietana : śmietana 30 % 200 g

cukier puder 1-2 łyżki

sok z cytryny 1-1,5 łyżki

Tort dyniowo-pomarańczowy

Przygotowanie

Tortownica 15-16 cm, spód wyłożony papierem do pieczenia.
Biszkopt.
Całe jaka ubijamy z cukrem do białości.
Do ubitych jajek stopniowo dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy, na koniec wlewamy olej i krótko mieszamy,
Połowę masy wylewamy do tortownicy.
Do reszty dodajemy szczyptę barwnika, mieszamy i wylewamy na białe ciasto. Trzonkiem łyżki rysujemy w cieście pionowe i poziome linie.
Ciasto pieczemy w 170 C około 20-30 minut. Studzimy.
Robimy napar z herbaty z odrobiną cukru i soku z cytryny, studzimy.
Galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzątku ze startą skórką pomarańczową.Trochę studzimy i połowę galaretki mieszamy z musem z dyni i cukrem.Odstawiamy do stężenia.
Resztę galaretki trzymamy w ciepłym miejscu aby nie zgęstniała.

Schłodzoną śmietanę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier i sok z cytryny.
Biszkopt przecinamy na pół.
Spód biszkoptu wkładamy do czystej tortownicy lub rantu, polewamy kilkoma łyżkami naparu z herbaty.
Na biszkopt wykładamy delikatnie ściętą masę dyniową, potem część bitej śmietany i drugi kawałek biszkoptu.
Biszkopt polewamy naparem i wylewamy pozostałą galaretkę.
Wstawiamy do lodówki na około 15-20 minut, gdy galaretka stężeje ozdabiamy tort pozostałą bitą śmietaną.

Tort przechowujemy w lodówce.

Przepis znajduje się w kategorii :
Desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..