Tort opium

  • on 28 kwietnia 2021

Tort opium

Składniki

ciasto czekoladowe

mąka pszenna Typ 500 350 g

cukier 180 g

suchy mak 50 g

kakao 30 g

Proszek do pieczenia 10 g

jajka 7 szt.

krem kawowy

śmietana 30 % 400 ml

serek mascarpone 200 g

kawa rozpuszczalna kremowa 30 g

Cukier puder 150 g

śmietanfix 15 g

krem czekoladowy

śmietana 30 % 400 ml

serek mascarpone 200 g

Cukier puder 150 g

kakao 30 g

śmietanfix 15 g

dekoracja

wiśnie dekoracyjne 40 g

nasączenie

woda 50 ml

likier czekoladowy 50 ml

Tort opium

Przygotowanie

Ciasto czekoladowe: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier. Miksujemy. Dodajemy stopniowo żółtka. Miksujemy. Dodajemy mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia. Miksujemy. Dodajemy suchy mak. Mieszamy. Ciasto przelewamy do tortownicy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy około 60 minut w 180 stopniach. Studzimy. Kroimy na trzy blaty.
Krem kawowy: Zimną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaję cukier puder i śmietanfix. Miksuję. Dodaje serek mascarpone. Miksuję. Dodaje kawę rozpuszczalną. Miksuję.
Krem czekoladowy: Zimną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaję cukier puder i śmietanfix. Miksuję. Dodaje serek mascarpone. Miksuję. Dodaje kakao. Miksuję.
Nasączenie: Mieszam ze sobą wodę i likier.
Blaty ciasta nasączam. Przekładam kremem kawowym. Chłodzę 30 minut. Następnie wierzch i boki ciasta dekoruję kremem czekoladowym i wiśniami. Ciasto chłodzę dwie godziny w lodówce.

Zapraszam na mojego bloga !

Przepis znajduje się w kategorii :
Desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..