Tort tiramisu.

  • on 28 kwietnia 2021

Tort tiramisu.

Składniki

serek mascarpone 500 g

żółtka jaj kurzych 5 szt.

biszkopty włoskie (kocie języczki) 1 op.

śmietana 30 lub 36% 500 ml

cukier puder 4 łyżki

kakao 4 łyżki

woda 2 szklanki

kawa naturalna rozpuszczalna 6 łyżeczek

Amaretto 50 ml

Tort tiramisu.

Przygotowanie

Zaparzamy kawę w 2 szklankach wody i studzimy. Do wystudzonej kawy dodajemy 50 ml Amaretto i przelewamy do miseczki. Miksujemy żółtka z 2 łyżkami cukru pudru na gęstą masę. Po zmiksowaniu dodajemy stopniowo serek mascarpone i nadal miksujemy do zjednolicenia składników. Ubijamy śmietanę razem z pozostałymi 2 łyżkami cukru pudru. Ubitą śmietanę dodajemy do wcześniej zmiksowanej masy serowej, wszystko mieszamy drewnianą łychą do zjednolicenia masy i odstawiamy. W przygotowanej tortownicy (26 cm) układamy umaczane w kawie biszkopty, na wyłożone biszkoptami dno nakładamy połowę kremu. Całą powierzchnię posypujemy kakao. Układamy drugą warstwę biszkoptami umaczanymi w kawie i rozkładamy pozostałą część kremu. Całość posypujemy kakao. Gotowy tort wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Smacznego!!!

Przepis znajduje się w kategorii :
Desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..