Tradycyjna sałatka jarzynowa

  • on 28 kwietnia 2021

Tradycyjna sałatka jarzynowa

Składniki

Ziemniaki 1kg

Marchew 6szt.

Pietruszka 4 szt.

Seler zwyczajny ćwiartka

Jabłko 1szt.

Ogórki kiszone 4 szt.

Musztarda francuska 2 łyżeczki

Majonez 350 ml

Sól

Pieprz

Tradycyjna sałatka jarzynowa

Przygotowanie

Jarzyny należy dokładnie umyć, włożyć do garnka z zimną, osoloną wodą.
Gotować aż będą miękkie (nie obieramy jarzyn, gotujemy je w całości).
Wskazówka – ziemniaki powinny być miękkie po upływie 20 minut. Pozostałe jarzyny gotujemy co najmniej 10 minut dłużej.
Ziemniaki gotujemy w mundurkach.
Za pomocą nożyka obieramy przestudzone, ale nie zimne jarzyny.

Kroimy warzywa w kostkę.
My przeciskamy je przez specjalne metalowe urządzenie.

Jabłko obieramy i kroimy w kostkę, tak samo robimy z ogórkami.

Wszystkie składniki łączymy i dodajemy majonez i musztardę.
Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
My na Wiejskiej lubimy sałatkę jarzynową z kukurydzą, ale zabrakło w sklepie 🙂 Pasuje także groszek, jak kto lubi – wiadomo 🙂

Przepis znajduje się w kategorii :
Sałatki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..