Zapiekana karkówka w marynacie z warzywami

  • on 28 kwietnia 2021

Zapiekana karkówka w marynacie z warzywami

Składniki

1 kg karkówki

papryka czerwona i żółta

mała cukinia

10 -15 dkg pieczarek

1 duża cebula

1 marchew

2-3 liście laurowe

5 kulek ziela angielskiego

Oliwa z oliwek

natka pietruszki i ulubione zioła

Na marynatę do karkówki:

1/3 szklanki ketchupu łagodnego albo ostrego

3 łyżki majonezu

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka soli

2-3 łyżki oleju

1/2 łyżeczki papryki słodkiej i tyle samo ostrej

Zapiekana karkówka w marynacie z warzywami

Przygotowanie

Karkówkę opłukałam pod bieżącą wodą i pokroiłam na kawałki ok. 5-10 cm. Przygotowałam marynatę. Wszystkie składniki wymieszałam i dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek. Kawałki karkówki obtoczyłam dokładnie w takiej marynacie i wstawiłam do lodówki na kilka godzin. U mnie była to cała noc i połowa następnego dnia.

Warzywa opłukałam i pokroiłam w grubsze kawałki. Cukinię w plastry ok. 1 cm, podobnie marchew i cebulę. Paprykę pokroiłam w grubą kostkę a pieczarki na połowę.
Miałam foremkę aluminiową z papierem do pieczenia zapobiegającemu przywieraniu i na niej ułożyłam na przemian mięso i warzywa, liść laurowy i ziele angielskie. Polałam odrobinę oliwą z oliwek i oprószyłam solą.

Piekłam moje danie ok. 1 godziny w 180 stopniach, przez pierwsze pół godziny pod przykryciem. Przykryłam kawałkiem folii aluminiowej a przez następne pół godziny piekłam już bez przykrycia.
Wykładałam na talerze kiedy całość chwilę odpoczęła. Oprószyłam natką pietruszki.

Przepis znajduje się w kategorii :
Dania główne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..