Ziemniaczana tarta

  • on 28 kwietnia 2021

Ziemniaczana tarta

Składniki

Ciasto: mąka 1,5 szkl.

margaryna 12,5 dkg

sól 1/3 łyżeczki

żółtko 1 szt.

Nadzienie: gotowane ziemniaki 50 dkg

śmietana 2 łyżki

sól, pieprz

przyprawa do ziemniaków 1 łyżka

szpinak rozdrobniony 15 dkg

ser feta 10 dkg

czosnek 2 ząbki

ser żółty 10 dkg

Ziemniaczana tarta

Przygotowanie

Z podanych składników zagnieść ciasto, zwinąć w folię i schłodzić w lodówce przez godzinę.

Piekarnik nagrzać do temp. 175 st C.
Formę wyłożyć ciastem, ponakłuwać i podpiec 15-20 minut.

Ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać śmietanę i przyprawy.
Szpinak wymieszać z fetą, przyprawami.

Na podpieczony spód wyłożyć szpinak na niego ziemniaki i zapiekać około 20 minut. Pod koniec pieczenia posypać startym żółtym serem.

Przepis znajduje się w kategorii :
Przekąski

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..