Ziemniaczki z orzechów – szybki deser bez pieczenia

  • on 28 kwietnia 2021

Ziemniaczki z orzechów – szybki deser bez pieczenia

Składniki

2 szklanki obranych orzechów włoskich

1 szklanka tartej bułki

1 cytryna

1 szklanka cukru

1/2 szklanki przegotowanej, zimnej wody

2 dag kakao, gruboziarnisty cukier, cukier puder, kolorowe wiórki kokosowe (do ozdoby ziemniaczków)

Ziemniaczki z orzechów – szybki deser bez pieczenia

Przygotowanie

Orzechy zemleć na maszynce. Cytrynę sparzyć. Wycisnąć sok. Skórkę z cytryny zetrzeć na tarce. Wszystkie składniki wymieszać razem. Dodać pół szklanki wody. Z masy formować kulki. Obtaczać według uznania w kakao, cukrze pudrze, cukrze lub wiórkach kokosowych. Orzeszki przełożyć do papilotek i umieścić w ciepłym miejscu na 15-50 minut. Ziemniaczki będą gotowe do jedzenia, gdy cały płyn z nich odparuje.
Ziemniaczków nie pieczemy.

Przepis znajduje się w kategorii :
Desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..