Zupa-krem z pietruszki z gruszką

  • on 28 kwietnia 2021

Zupa-krem z pietruszki z gruszką

Składniki

Krem:

5 (ok. 500 g) korzeni pietruszki

2 nieduże gruszki (u mnie Abate)

1 średni ziemniak

3 łyżki oleju

1/2 szklanki (125 ml) śmietanki kremówki 30%

4 szklanki (1000 ml) bulionu

1-2 łyżki soku z limonki

1/2 łyżeczki cynamonu

1/2 łyżeczki imbiru

biały pieprz

sól

Dodatkowo:

świeża bazylia

2 łyżki orzeszków pinii

2 łyżki ziaren słonecznika

1 łyżka pestek dyni

Zupa-krem z pietruszki z gruszką

Przygotowanie

1) Nasiona i orzechy podprażyć na suchej patelni.
2) Pietruszkę, ziemniaka oraz gruszki obrać i pokroić w kostkę.
3) W garnku rozgrzać olej, wrzucić pietruszkę i chwilę smażyć, od czasu do czasu mieszając, aż zacznie się rumienić.
4) Dodać gruszkę oraz ziemniaka i smażyć kolejne kilka minut.
5) Całość zalać bulionem, doprawić solą i białym pieprzem, dodać cynamon oraz imbir, wymieszać i chwilę gotować pod przykryciem, do momentu, aż warzywa zmiękną.
6) Na koniec dodać śmietankę oraz sok z limonki, zagotować i w razie potrzeby jeszcze doprawić.
7) Całość zmiksować blenderem, najlepiej kielichowym, na jednolity, gładki krem.
8) Gotowy krem podawać z prażoną mieszanką orzeszków i ziaren oraz świeżą bazylią.

Przepis znajduje się w kategorii :
Zupy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..