Zupa marchewkowa z imbirem

  • on 28 kwietnia 2021

Zupa marchewkowa z imbirem

Składniki

1 litr wody lub bulionu

800 g marchewki, pokrojonej w talarki

2 łyżki startego świeżego imbiru

5 ząbków czosnku, posiekanych

2-3 łodygi selera naciowego, pokrojone

świeża kolendra

sok z połowy limonki

2 łyżki oliwy

1 łyżka brązowego cukru

1/2 łyżeczki kurkumy

1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego

400 ml mleka kokosowego

sól, pieprz

sezam (do przybrania)

Zupa marchewkowa z imbirem

Przygotowanie

W wysokim garnku rozgrzewamy oliwę, podsmażamy na niej przez minutę marchewkę, seler, czosnek i imbir. Następnie zalewamy całość wodą lub bulionem i gotujemy, aż warzywa będą miękkie.

Następnie całość doprawiamy cukrem, sokiem z limonki, kurkumą i kminem rzymskim oraz solą i pieprzem – do smaku. Gotujemy jeszcze przez minutę i miksujemy blenderem.

Na koniec dodajemy mleko kokosowe i gotujemy całość przez 5 minut.

Podajemy ze świeżą kolendrą i sezamem.

Polecane przepisy: zupa marchewkowa z wolowina

Przepis znajduje się w kategorii :
Zupy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..