Zupa z brukselką i makaronem

  • on 28 kwietnia 2021

Zupa z brukselką i makaronem

Składniki

500 g brukselki

2 l wrzątku

2 łodygi selera naciowego

2 marchewki

1 pietruszka

1 cebula

koperek

2 łyżki słodkiej śmietany

drobny makaron

2 łyżki oleju rzepakowego

sól, pieprz

Zupa z brukselką i makaronem

Przygotowanie

Brukselkę czyścimy, usuwamy brzydkie liście. Większe kroimy na pół, mniejsze zostawiamy w całości.
Seler, marchew, pietruszkę i cebulę kroimy w kostkę. Kilka minut smażymy na rozgrzanym oleju na wolnym ogniu. Zalewamy wrzątkiem, wrzucamy brukselkę, gotujemy do miękkości jarzyn. Całość doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekany koperek. Zabielamy śmietaną, zahartowaną wywarem.
Podajemy z drobnym makaronem.

Przepis znajduje się w kategorii :
Zupy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..