Zupa z włoskiej kapusty i kiełbasy chorizo

  • on 28 kwietnia 2021

Zupa z włoskiej kapusty i kiełbasy chorizo

Składniki

200 g kapusty włoskiej

200 g ziemniaków

1 mała cebula

2 marchewki

1 pietruszka, korzeń (opcjonalnie)

3 ząbki czosnku

2 cm imbiru

400 g pomidorów z puszki

1 litr bulionu

100 g hiszpańskiej kiełbasy chorizo;

2 łyżki jasnego sosu sojowego

1 łyżka cukru

2-3 łyżki oliwy

kolendra do przybrania

sól, pieprz do smaku

Zupa z włoskiej kapusty i kiełbasy chorizo

Przygotowanie

W garnku z grubym dnem, na oliwie należy zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek pokrojony w plasterki oraz starty korzeń imbiru.

Dodać do garnka pokrojone w drobną kostkę ziemniaki, marchewkę i pietruszkę pokrojoną w talarki – dusić dwie minuty.

Dodać bulion, pomidory z puszki, sos sojowy, gotować, aż ziemniaki będą średnio miękkie. Przyprawić cukrem, solą i pieprzem.

Dodać pokrojoną w paski kapustę, i gotować kolejne 5-7 minut.

Na patelni usmażyć na oliwie pokrojone chorizo, dodać do zupy razem z wytopionym tłuszczem. Gotowe.

Polecane przepisy: Zupa z włoskiej kapusty i kiełbasy chorizo

Przepis znajduje się w kategorii :
Zupy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..