Babeczki bananowe

  • on 29 kwietnia 2021

Babeczki bananowe

Składniki

2 szklanki mąki pszennej,

1 szklanka cukru (szklanka – kubek arcoroc),

3 jajka,

15 g proszku do pieczenie – 2 łyżeczki,

3/4 szklanki mleka,

3/4 szklanki oleju,

kilka kropel aromatu rumowego,

4 dojrzałe banany.

Babeczki bananowe

Przygotowanie

Do miski wbić jajka i wsypać cukier kryształ. Dokładnie zmiksować na pulchną masę aby nie było czuć cukru.

Gdy jajka są już zmiksowane banany zgnieść widelcem. Do zmiksowanych jajek dodać resztę składników i również zmiksować do połączenia się jajek z resztą składników.

Jak już składniki są zmiksowane dodać rozgniecione banany i dokładnie wymieszać łyżką aby ciasto objęło wszystkie banany.

Formę do babeczek wypełnić papierowymi foremkami. Wlewać po 1,5 -2 łyżek gotowego ciasta.

Wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 minut i piec 20 – 25 minut w zależności od piekarnika do suchego patyczka.

Babeczki wystudzić, wyjąć z papierowych foremek ( wyciągają się idealnie nie przyklejają się do foremek ). Po wyjęciu i ostudzeniu można posypać cukrem pudrem lub udekorować dowolnie.

Przepis znajduje się w kategorii :
Desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..