Barszcz ukraiński

  • on 29 kwietnia 2021

Barszcz ukraiński

Składniki

skrzydełka drobiowe 4szt

buraki 4 szt

ziemniaki 4 szt

marchewka 3 szt

pietruszka 2 szt

kawałek selera

fasola biała 1 szklanka

kapusta kiszona 10 dag

mały koncentrat pomidorowy

cebula 1 szt

śmietana 18 % kilka łyżek

liść laurowy, ziele angielskie, natka pietruszki, sól, pieprz

Barszcz ukraiński

Przygotowanie

Fasolę namoczyć na noc, następnego dnia gotować do miękkości w wodzie w której się moczyła razem ze skrzydełkami drobiowymi i liściem laurowym oraz zielem angielskim. Pod koniec gotowania posolić. Gdy skrzydełka miękkie wyjąć z wywaru, obierać, pokroić mięso w małe kawałki i dodać do fasoli.
Marchew, seler i pietruszkę oraz buraki zetrzeć na grubej tarce, cebulę pokroić w kostkę. Ugotować wywar z warzyw . Gdy warzywa prawie miękkie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, gotować 10 minut, dodać pokrojoną drobno kapustę kiszoną, gotować kolejne 10 minut. Miękkie warzywa połączyć z fasolką z mięsem. Chwilę razem pogotować, dodać koncentrat pomidorowy, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać z łyżką kwaśnej śmietany i posiekaną natką pietruszki.

Przepis znajduje się w kategorii :
Zupy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..