Borowikowa zupa krem z pęczakiem

  • on 29 kwietnia 2021

Borowikowa zupa krem z pęczakiem

Składniki

Wywar:

2 marchewki

2-3 pietruszki

1 cebula

1 duża lub 2 mniejsze gałązki selera

2-3 liście laurowe

4 kulki ziela angielskiego

Reszta zupy:

700-800 g świeżych prawdziwków

1-2 gałązki świeżego rozmarynu

1 łyżka masła klarowanego

5-6 ziaren jałowca

kilka ziemniaków (można pominąć i dać więcej grzybów)

sól

pieprz

1/4 łyżeczki cząbru

0,5 łyżeczki estragonu

Dodatki:

torebka kaszy pęczak

natka pietruszki

śmietana 12-18%

Borowikowa zupa krem z pęczakiem

Przygotowanie

Do garnka wrzucamy składniki na wywar. Cebulę przed wrzuceniem do garnka opiekamy na palniku kuchenki. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i zalewamy około 1,5-2l wody. Gotujemy do chwili, aż warzywa zmiękną.

Kiedy warzywa zmiękną, wywalamy z zupy gałązki selera, pietruszkę, cebulę, liście laurowe i ziele angielskie, zostawiając w wywarze tylko marchewkę. Dodajemy do tego obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.

Prawdziwki myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła klarowanego i wrzucamy grzyby. Dodajemy do nich świeży rozmaryn i jałowiec. Całość krótko obsmażamy, ustawiając ogień na dość mocny, żeby prawdziwki się podsmażyły, a nie poddusiły. Następnie wyjmujemy rozmaryn i jałowiec.

Dorzucamy do garnka i gotujemy pod przykryciem, aż ziemniaki zaczną mięknąć. W osobnym garnku gotujemy pęczak według przepisu na opakowaniu.

Zupę blendujemy na gładki krem. Doprawiamy ziołami oraz solą i pieprzem do smaku.
Podajemy z pęczakiem, ozdobione kleksem śmietany i natką pietruszki.
Smacznego!!!!

Przepis znajduje się w kategorii :
Zupy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..