Bułeczki na mleku w proszku

  • on 29 kwietnia 2021

Bułeczki na mleku w proszku

Składniki

mleko w proszku 2/3 szklanki

drożdże świeże 24 g

woda ciepła 1 1/2 szklanki

mąka pszenna 5 szklanek

jaja 2 szt

masło 4 łyżki

sól 1 1/2 łyżeczki

cukier drobny 1 łyżeczka

Bułeczki na mleku w proszku

Przygotowanie

Drożdże skruszyć do miski, dodać cukier, mleko w proszku, wodę, mleko i stopione masło, wymieszać i odstawić na ok. 10-15 min. Następnie dodać jaja, sól i mąkę, wyrobić ciasto drożdżowe. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 60-70 min. do wyrośnięcia. Gotowe ciasto podzielić na równe części( u mnie wyszło ich 15 szt) i formować bułeczki. Bułeczki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawić na ok. 20 min. do napuszenia.

Następnie bułeczki naciąć i posmarować mlekiem. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 10-15 min.
Smacznego!

Polecane przepisy: cappuccino ciasto z mlekiem w proszku i biszkoptami

Polecane przepisy: jak wykorzystać mleko w proszku

Polecane przepisy: pączki z drożdży w proszku

Polecane przepisy: krem do tortu z mlekiem w proszku bez gotowania

Przepis znajduje się w kategorii :
Śniadania

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..